Owoce i warzywa muszą spełniać wymagania zawarte w Rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 07 czerwca 2011 r.
Na etykiecie w każdym przypadku należy umieścić kraj pochodzenia. W przypadku towarów paczkowanych w oznakowaniu należy padać nazwę i adres pakującego oraz masę netto.
Dla poniższych gatunków owoców i warzyw dodatkowo należy podać:
• Jabłka: klasy (ekstra, 1,2), odmiana, wielkość(cm lub g).
• Sałata, endywia: klasy (1,2), wielkość (g).
• Brzoskwinie i nektaryny: klasy (ekstra, 1, 2), barwa miąższu, wielkość (cm, g lub liczba sztuk).
• Gruszki: klasy (ekstra,1,2), odmiana, wielkość(cm lub g)
• Truskawki: klasy (ekstra, 1, 2).
• Papryka słodka: klasy (ekstra, 1, 2), wielkość (cm lub g).
• Winogrona stołowe: klasy (ekstra, 1, 2), odmiana.
• Pomidory: klasy (ekstra, 1, 2), wielkość (cm).
• Ziemniaki muszą spełniać wymagania zawarte w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków.
W oznakowaniu winny być podane: kraj pochodzenia, nazwa i adres producenta, masa netto (jeżeli są paczkowane) i nr wpisu do rejestru prowadzonego przez WIORIN w Krakowie.